ΣΑΝΤΟΥΡΙ – ΚΥΜΒΑΛΟ – ΈΚΘΕΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΩΝ

ΣΑΝΤΟΥΡΙ – ΚΥΜΒΑΛΟ

ΈΚΘΕΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΩΝ

Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Κλέαρχος Κορκόβελος

Το ΤΗΕ ΒΟΧ αφιερώνει μια εβδομάδα στην παρουσίαση δύο παραδοσιακών οργάνων που μολονότι έχουν πλέον σημαντικό ρόλο στην ελληνική παραδοσιακή μουσική, ωστόσο είναι ελάχιστα γνωστά στο ελληνικό κοινό: Σαντούρι και Κύμβαλο.

Το σαντούρι και το κύμβαλο ανήκουν και τα δύο στην ίδια οικογένεια, αυτή των χορδόφωνων κρουστών. Δύο όργανα που για χρόνια συγχέονταν από τους ερευνητές, τους μουσικολόγους αλλά και τους ίδιους τους μουσικούς, δύο όργανα ίδια αλλά και διαφορετικά παράλληλα. Ωστόσο και τα δύο είδη, από τα τέλη του 19ου αι. αρχίζουν σταδιακά να γίνονται απαραίτητα «μέλη» της μουσικής «κομπανίας», χάρη στις εκφραστικές τους δυνατότητες που τους επιτρέπουν να έχουν ρόλο μελωδικό και αρμονικό – ρυθμικό εξ ίσου.

Η Έκθεση
Στην έκθεση που παρουσιάζει το ΤΗΕ ΒΟΧ από 17 εώς 24 Ιουνίου, κεντρικό ρόλο έχουν οι σύγχρονοι Έλληνες οργανοποιοί . Από τους καταξιωμένους κατασκευαστές Δημήτρη Καραογλάνη, Σπύρο Μαμάη, Παναγιώτη και Γιώργο Βιτζηλαίο, μέχρι τον νέο οργανοποιό Κώστα Κατσόγιαννο, το ΤΗΕ ΒΟΧ θα φιλοξενήσει δείγματα από τη δουλειά του κάθε οργανοποιού προκειμένου να αναδείξει τα διαφορετικά τεχνικά χαρακτηριστικά και προσεγγίσεις που υπάρχουν σήμερα πάνω στην κατασκευή των δύο οργάνων. Το κοινό θα έχει έτσι τη δυνατότητα να δει και να ακούσει τις διαφορές της κάθε τεχνικής καθώς θα μπορεί να δοκιμάσει τα εκτιθέμενα όργανα, ενώ οι ίδιοι οι οργανοποιοί θα παρευρίσκονται στο χώρο της έκθεσης, σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες, για να απαντήσουν σε ερωτήσεις και απορίες του κοινού.
Ταυτόχρονα, ως μια αναφορά στην εκτός Ελλάδος παραγωγή , το ΤΗΕ ΒΟΧ θα φιλοξενεί εκείνες τις μέρες και δύο κύμβαλα κονσέρτου (concert cimbaloms) της Ουγγρικής και Τσέχικης σχολής, χαρακτηριστικά δείγματα των ισχυρών τύπων κατασκευής των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (Ουγγαρία, Τσεχία, Μολδαβία, Ουκρανία, Ρουμανία).

santouri-1a
Τα Live
Και επειδή η φυσική συνέχεια ενός οργάνου είναι πάντα η ζωντανή μουσική, το πρόγραμμα της έκθεσης περιλαμβάνει δύο ζωντανές εμφανίσεις που θα μας μυήσουν στα παραδοσιακά τραγούδια και τις μελωδίες που έκαναν το σαντούρι και το κύμβαλο αναπόσπαστο κομμάτι της μουσικής μας παράδοσης:

17 Ιουνίου – Ορχήστρα Εμμέλεια: Το βράδυ των εγκαινίων της έκθεσης, η Ορχήστρα Εμμέλεια και οι ιδιαίτεροι προσκεκλημένοι τους μας ταξιδεύουν στα στενά της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης, με τραγούδια της Μικρασίας σε ακουστική εκτέλεση.
Ώρα έναρξης: 21.00 – Είσοδος Ελεύθερη

23 Ιουνίου – Banda Jovanica:
Η λαϊκή τσιγγάνικη μουσική χωρών όπως η Ουγγαρία η Ρουμανία και η Ρωσία, συναντά τα Βαλκάνια, το Βόσπορο και τα κοσμοπολίτικα λιμάνια των παραλίων, μπολιάζοντας τις δομές και τα μονοπάτια της μουσικής τους με καλπάζουσες χόρες, ποικίλους έντονους ρυθμούς και πλούσιες νέες μελωδίες, δημιουργώντας ένα νέο εκρηκτικό μουσικό μείγμα … Πρόσωπο κλειδί, ο χαμένος θρυλικός βιολιστής Γιοβανίκας.
Ώρα έναρξης: 21.00 – Είσοδος: 8 ευρώ με κρασί

Χορηγός κρασιών:

ktima-mouson-logo

Κατηγορία
Μουσική